Press ESC to close

Deciphering the Economics

Indian Economic Development Reason Assertion Examples

Choose the correct alternative from the following in each question given below:

(a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)

(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A)

(c) Assertion (A) is true but Reason (R) is false.

(d) Assertion (A) is false but Reason (R) is true


(1) Assertion (A): Green Revolution increased the production of food grains.

Reason (R): The use of fertilizers and HYV seeds helped to increase production.

Ans. (a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)

(2) Assertion (A): All before demonetization has occurred in the context of hyperinflation,

wars, political upheavals, or other extreme circumstances.

Reason (R): Discontinuing the big notes boosted the economy

Ans. (c) Assertion (A) is true but Reason (R) is false.

(3) Assertion (A): India and Pakistan adopted the mixed economy model

Reason (R): All the countries in the world were adopting a mixed economy model

Ans. (c) Assertion (A) is true but Reason (R) is false.

(4) Assertion (A): Dual price policy in China was an attempt to encourage industrialization.

Reason (R): Special economic zones were an attempt to attract foreign capital to the

country.

Ans. (b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A)

(5) Assertion (A): China has done better than India and Pakistan, as it is a socialist economy.

Reason (R): In socialism, the government can implement policies that are in the best interest of the people.

Ans. (a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)

(6) Assertion (A): Capitalist economies foster self-interest and push economic growth.

Reason (R): Market economics makes the best use of available resources for economic growth.

Ans. (b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A)

(7) Assertion (A): India is considered a favorite outsourcing destination leading to an increase in foreign exchange reserve.

Reason (R): India’s growth rate of population is one major concern that makes this country’s labor cost-efficient.

Ans. (a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)

(8) Assertion (A): Britishers pursued a ‘dual motive’ strategy to de-industrialize India’s handicraft industry.

Reason (R) India become a mere exporter of raw materials and importer of finished goods.

Ans. (a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)

(9) Assertion (A):  GLF campaign initiated in 1958 aimed at industrializing by removing the agriculture sector.

Reason (R): Under the commune system, farmers opted for cooperative farming methods.

Ans. (d) Assertion (A) is false but Reason (R) is true

(10) Assertion (A): Lack of training in farming activity leads to low productivity and growth of agriculture in India.

Reason (R): Reforms in India focused upon the development of industries which was failed to generate enough employment.

Ans. (a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)

(11) Assertion (A): Environmentalists have used the term ‘sustainability in an attempt to classify the defined balance between economic growth on one hand and environment conservation on the other hand.

Reason (R): A development path is sustainable if the stock of overall capital assets remains constant or increases over time.

Ans. (a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)

(12) Assertion (A) Infrastructure is the basic fundamental structure of the economic development of a country.

Reason (R) Economic impact has a direct bearing on the production activity of an economy.

Ans. (b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *